• Maija Savolainen, «Unwritten», 2016, diptych, pigment trykk, variable dimensjoner

Utstilling

Maija Savolainen

Temple

17.02. – 19.02.2017

Det sies at fotografi kan stoppe tiden. Lukkeren på kameraet skjærer ut øyeblikk av tiden som er eksponert for lys, som så kan festes på lyssensitivt materiale i et mørkerom. Tiden materialiseres på fotopapir, som så i etterkant kan studeres. Tilsynelatende kan man se et landskap, en person eller et objekt, men det bildet egentlig handler om, er en hendelse – et øyeblikk i tiden – når lyset gjør noe synlig.

I mayakosmologi ble tiden likestilt med livet selv, som opphavet til alt. Mayaene dannet seg begrep om tid og rom gjennom å observere bevegelsene til himmellegemer. Arkitektoniske strukturer, slik som monumentale pyramide-lignende templer ble sett på som viktige instrumenter for observasjon. På en lignende måte bruker Savolainen arkitekturen til Studio17 for å spore lysets bevegelser.

Hvite ark og tynne tråder er plassert for å markere posisjonen, fargen og intensiteten av lys. De hvite arkene blir fylt av naturlig lys og farges av det, samtidig som trådene avgrenser områder av lys og skygge. Lyset blir på den måten isolert fra omgivelsene, som en kameralukker som deler opp øyeblikk, og får på den måten en materiell form. Det som vanligvis er usynlig og transparent blir håndgripelig.

Som i et essay kombinerer Savolainen tilnærminger i utstillingen, både til lys og fotografering. Utstillingen som består av fotografier og en stedsspesifikk installasjon, skaper en fortelling med avstikkere som tar sikte på å utfordre et perspektiv som typisk er forbundet med fotografering.

Maija Savolainen (f. 1980 i Turku, Finland) er billedkunstner som jobber med fotografi og installasjon. Hun gikk ut med en master i fotografi på Aalto University i 2014. Arbeidene hennes har vært mye utstilt, senest i SIC galleri, Helsinki; Photographic Gallery Hippolyte, Helsinki; Fotografia Europea Festival, Reggio Emilio, Italia; L’institutt finlandais i Paris; Galleri Fagerstedt, Stockholm; Alte Markthalle, Basel; Uppsala Konstmuseum; Mänttä Art Festival, og Finlands fotografiska museum, Helsingfors. Fotoboken When the Sense of Belonging is Bound to a System of Movement vant Nordic Dummy Award i 2013 og ble publisert av Kehrer Verlag året etter. Savolainen ble i 2014 nominert til Fotofinlandia-prisen. Hun er en av grunnleggerne til kollektivet Maanantai.

Åpning:

Fredag, 17.2.2017
18:00–20:00

Åpningstider:

Lørdag–søndag
12:00–16:00