• Victoria Durnak, «Maksimale løsninger», 2018, broderte håndklær, kroker, variable dimensjoner

Utstilling

Victoria Durnak

Core

12.10. – 14.10.2018

Kjernemuskulaturen holder oss oppreist. Sentrale muskler i mage og rygg stabiliserer ryggsøylen, forhindrer blant annet svai i korsryggen og i forlengelsen av det: ryggproblemer.

Jeg jobber som både kunstner og skjønnlitterær forfatter. Og i denne utstillingen har jeg prøvd å finne fram til min kunstneriske kjernemuskulatur. Det som holder praksisen min oppreist og stabil.

Siden desember 2017 har jeg trent på treningssenteret Elixia samtidig som jeg har arbeidet med en roman som utspiller seg på et treningssenter. Romanen handler om ei jente som finner ut at forloveden er utro og ansetter noen til å jage bort elskerinna til typen sin. «Elskerinnejager» er et yrke i Kina, og i romanen min begynner elskerinnejageren å trene på et treningssenter for å bli venn med elskerinna der. Planen er å etter hvert overtale henne til å avslutte affæren. Jeg tenker at arbeidsgiveren i romanen min praktisk talt tar med seg en digital strategi utenfor skjermen. Hun kontrollerer og redigerer sin sosiale krets til det ytterste, med et underliggende mål om å oppnå ”det optimale”.

Treningssenteret gir inntrykk av at den optimale kroppen er innenfor rekkevidde. Alt du trenger å gjøre er å møte opp.

På treningssenteret konfronteres vi med andres kropper svøpt i syntetiske stoffer som avslører mer enn de dekker over. Vi stønner, presser, svetter og dusjer sammen med mennesker vi ikke kjenner – er intime på måter som er uhørte utenfor treningssenterets automatiske skyvedører. Samtidig kan treningssenteret ses som en metafor for vår tids alene-sammen-tilværelse. Klatre opp på løpemølla. Øretelefoner, check. Velge musikk. Høyere volum.

Utstillingen er støttet av Kulturrådet og Rogaland Kunstsenter.

Victoria Durnak (f. 1989, Oslo) er en kunstner og skjønnlitterær forfatter bosatt i Oslo. Hun har to diktsamlinger og tre romaner utgitt på Flamme Forlag, der den siste tittelen er ”Senteret” fra 2017. Durnak har deltatt på gruppeutstillinger som ”Image Drain” på Tallinn Art Hall i Tallinn (2017) og senest Høstutstillingen på Kunstnernes Hus i Oslo (2018). Separatutstillinger inkluderer ”Hemmelig venn” på Hordaland Kunstsenter i Bergen (2016) og ”Elskerinnejageren” på Podium i Oslo (2017).

Åpning:

Fredag, 12.10.2018
18:00–20:00

Åpningstider:

Lørdag–søndag
12:00–16:00